Винайшов йод, створив хіміко-технологічний університет: хто такий Лев Писаржевський на честь якого названо вулицю та парк у Дніпрі

Кожного дня проходячи вулицями міста ми часто не завжди замислюємося на честь кого вони названі. Мало хто знає, але Лев Писаржевський, вулиця якого є в одному з районів міста – це видатний вчений Дніпра, який хоч і народився у Кишиневі, все життя провів в нашому місті та зробив багато відкриттів  у хімічній галузі.

Яна Юхименко

Народившись у Бессарабській губернії, він закінчив Одеський університет та став вивчати неорганічні перекисі. Вивчення речовин, а потім книга про них зробила Льва Писаржевського знаменитим хіміком вже в 25 років. Деякий час він стажувався у Німеччині та став викладати в різних університетах, у 1913 році в статусі доктора наук він переїхав до Дніпра та став професором Гірничої академії, яка нині «перекваліфікувалась» у Політехнічний інститут. Він не тільки викладав хімію, а й був головою профільної кафедри цілих 20 років.

Вчений досліджував та вивчав термодинаміку реакцій у розчинах, вплив розчинника на хімічну рівновагу та інше. Та відомим у місті вчений став завдяки тому, що у 1915 -1917 роках за його ініціативи в країні вперше було організовано виробництво протигазів та декількох медикаментів, найвідоміший серед яких йод, отриманий з морських водоростей.  Для того, аби вчений проводив свої досліди йому у 1915 році у Дніпро вагоном доставили водорості з Чорного моря, з яких він за місяць «зробив» майже 17 кг йоду.

Після цього були виділені кошти на будівництво Йодної станції у Дніпрі. За перші півроку роботи станція виробила майже 80 кг йоду, а коли виробництво розширили ще на 50% то  станція змогла покривати потреби цілої країни у цьому препараті.

Декілька років він був ректором Гірничої академії, але потім зосередився на науці та допоміг організувати у місті хіміко-технологічний інститут.

Під час Першої світової війни Писаржевський брав активну участь у відкритті у місті перших жіночих курсів. Пізніше вони дали поштовх створенню у місті ще одного університету – ДНУ, та медичної академії.

Цікавий факт, деякий час у місті діяв Український інститут фізичної хімії, а знаходився він у відомому будинку Вюргеля, мешканці Дніпра знають його як «будинок з жабами», тут не тільки працював відомий хімік, а й мешкав деякий час. Пізніше цей інститут «переїхав» до Києва та нині носить ім’я його засновника: «Інститут фізичної хімії ім. Л. Писаржевського Національної Академії наук України».

Також видатний вчений доклав руку до появи у місті індустріального коледжу та електротехнікума.

улица

Його могила нині знаходиться у парку ім. Писаржевського.

улица 

фото: група "История в фотографиях. Екатериснослав-Днепропетровск"

Читайте також:

Подпишитесь на наш Facebook или Telegram, чтобы быть всегда на связи

facebook.com/novosti.dnepr.info
t.me/Dnepr_Info_New