«Сучасний світ має навчитися приймати будь-які хвороби»: на Дніпропетровщині 27 тисяч людей, хворих на ВІЛ/СНІД

22.11.2021 11:36
просмотров

За даними Центру Громадського Здоров’я у жовтні 2021 року в Україні офіційно зареєстровано 945  нових випадків ВІЛ-інфекції, у 231 пацієнтів діагностовано СНІД, та 136 смертей від СНІДу.

На Дніпропетровщині під медичним спостереженням перебувають 27 тисяч людей, хворих на ВІЛ/СНІД. Невтішно виглядає дана статистика, навіть на фоні заяв профільного Міністерства, про зниження рівня захворюваності на ВІЛ/СНІД.

До епідемій СНІДу та туберкульозу долучилася ще й пандемія Covid-19, яка суттєво знизила рівень активності по протидії ВІЛ-інфекції в регіоні.

Громадські організації активно включаються у роботу по боротьбі з ВІЛ-інфекцією. Та цього виявляється недостатньо. Після стрімкого збільшення кількості ЛЖВ впродовж 15 років, починаючи з 2005 року, загальна чисельність майже не змінюється і коливається в межах 220-250 тисяч людей з незначним приростом після 2017 року, який переважно обумовлений впливом двох факторів – приростом нових випадків інфікування ВІЛ на фоні зменшення кількості смертей ЛЖВ. Проблема стигми та дискримінації суттєво знижує кількість людей, що звертаються по допомогу. Відповідно, отримати лікування та детальну інформацію щодо ВІЛ-інфекції мають можливість не усі, хто цього потребує. Саме тому залишається значний відсоток не виявлених випадків. Пізнє встановлення діагнозу ВІЛ-інфекції, захворюваність на СНІД та смертність від хвороб, зумовлених СНІДом, також залишаються проблемою на шляху подолання епідемії ВІЛ-інфекції.

«Наше суспільство звикло засуджувати людей через їхні хвороби. Особливо, якщо ці хвороби пов’язані з ВІЛ або туберкульозом. Певна стереотипність мислення не дозволяє дивитися ширше на проблему, а людям, які мають захворювання, говорити про нього та отримувати вчасне лікування», — говорить Наталія Гейман координаторка проєкту “Позитивна віра”.

Новости Днепра про «Сучасний світ має навчитися приймати будь-які хвороби»: на Дніпропетровщині 27 тисяч людей, хворих на ВІЛ/СНІД

Для подолання стигми та дискримінації в суспільстві дуже важливе значення має рівень толерантності до людей, які живуть з ВІЛ-статусом. Для цього потрібен комплекс заходів, у тому числі активна державна політика та активізація громад, просвітницька та інформаційна робота з урахуванням тих проблем й недоліків, які мають місце в суспільстві.

«Особливо дієвим є залучення до подолання стигми і дискримінації релігійних громад, адже Україна є країною, де релігійні організації та авторитет релігійних лідерів мають великий вплив.», — пояснює Наталія Гейман.

Статистика показує, що релігійні організації є одним з провідних лідерів серед інших інститутів суспільства з довіри  (61%, 2 місце після волонтерів — 68%, Центр Разумкова, станом на 03.2019.), що робить їх потужним інструментом у вирішенні суспільних проблем, в тому числі у сфері охорони здоров’я та реагування на епідемію ВІЛ/СНІД в Україні.

Як зазначають громадські активісти,  для покращення роботи на Дніпропетровщині, необхідні систематичні та змістовні зустрічі з усіма учасниками процесу боротьби з ВІЛ. Тільки консолідовано можна досягти успіху. Тільки спільними зусиллями та з бажанням комунікувати, питання подолання стигми та дискримінації людей з ВІЛ, буде зрушене з мертвої точки.

Новости Днепра про «Сучасний світ має навчитися приймати будь-які хвороби»: на Дніпропетровщині 27 тисяч людей, хворих на ВІЛ/СНІД

Новости Днепра про «Сучасний світ має навчитися приймати будь-які хвороби»: на Дніпропетровщині 27 тисяч людей, хворих на ВІЛ/СНІД

Новости Днепра про «Сучасний світ має навчитися приймати будь-які хвороби»: на Дніпропетровщині 27 тисяч людей, хворих на ВІЛ/СНІД

На сьогодні до боротьби з ВІЛ/СНІДом та стигмою і дискримінацією долучилися різні релігійні та нерелігійні організації. Так, мережа ГО Елеос-Україна у партнерстві з 100% життя та Глобальним Фондом, впроваджують проєкт «Позитивна віра: активізація релігійних громад та організацій для подолання стигми і дискримінації людей з ВІЛ та представників ключових груп». Він охоплює більше 20 областей України, у тому числі і Дніпропетровщину.

«Важливими цілями цього проєкту є привернення уваги громадськості до теми ВІЛ, подолання стигми та дискримінації щодо ключових спільнот через підвищення кваліфікації журналістів та сприяння створенню медіа матеріалів та публікацій в релігійних та не релігійних ЗМІ», — каже Наталія Гейман.

В рамках проєкту планується проведення тренінгів для представників релігійних ЗМІ з метою підвищення їх професійних компетенцій та їх мотивації до подальшого створення матеріалів для висвітлення ситуації у сфері ВІЛ/СНІДу та проблематики вразливих спільнот. Інформаційна кампанія з акцентом на кейси роботи священників з ключовими групами в регіонах і створення матеріалів в релігійних ЗМІ, першу чергу тих, які пройшли навчання в рамках проєкту ; проведення інформаційної кампанії до пам’ятних дат, пов’язаних з тематикою ВІЛ/СНІДу.

Наразі на Дніпропетровщині проходять інформаційні зустрічі з військовослужбовцями ЗСУ. Де священнослужителі на практиці втілюють поняття толерантності та намагаються пояснити військовим негативну дію стигматизації. Під час зустрічей капелан разом з координаторкою проєкту розповідають про ВІЛ-інфекцію та реальні приклади з життя, коли відсутність стигми і дискримінації допомогли людям подолати страх та почати нове життя, маючи ВІЛ-позитивний статус.

 “Сьогодні можна стверджувати, що у нас намітився прогрес у сприйнятті ЛЖВ спільноти серед представників різних конфесій. А це вагомий крок вперед. І можливо, наше суспільство на перше місце почне ставити здоров’я та життя людини.”,- Наталія Гейман.

Новости Днепра про «Сучасний світ має навчитися приймати будь-які хвороби»: на Дніпропетровщині 27 тисяч людей, хворих на ВІЛ/СНІДРусский

Автор:


    Добавить комментарий

    Новости по теме

    Современная техника и советский ремонт: как выглядит квартиры в аренду в центре Днепра (ФОТО)
    Новости Днепра
    Сегодня 13:39

    Согласно данным портала аренды жилья, город Днепр входит в ТОП-3…

    В Днепре проводят бесплатные экскурсии, где можно узнать малоизвестные факты о городе: как записаться
    Новости Днепра
    Сегодня 12:22

    Бесплатные экскурсии в Днепре проходят каждую неделю!

    В Днепре в ботсад ДНУ в апреле будут пускать на выходных дважды
    Новости Днепра
    Сегодня 11:00

    Ботсад ДНУ анонсировал рабочие субботы.

    Следил за ТЭС и военным госпиталем: в Днепре работал шпион ФСБ
    Новости Днепра
    Сегодня 10:26

    В Днепре разоблачили шпиона, пытавшегося навести ракеты и ТЭС и…

    Последние новости

    Согласно данным портала аренды жилья, город Днепр входит в ТОП-3 украинских городов, где самая дорогая арендная плата в стране. На первом месте Киев, на втором Львовская область и Днепропетровщина вместе с областным центом. Средняя цена за аренду однокомнатной квартиры в…

    Сегодня 13:39
    1
    просмотров

    Бесплатные экскурсии в Днепре проходят каждую неделю!

    Сегодня 12:22
    2
    просмотров

    С наступлением тепла начали просыпаться змеи.

    Сегодня 11:49
    2
    просмотров

    Ботсад ДНУ анонсировал рабочие субботы.

    Сегодня 11:00
    2
    просмотров

    В Днепре разоблачили шпиона, пытавшегося навести ракеты и ТЭС и военный госпиталь.

    Сегодня 10:26
    4
    просмотров

    Хорошего дня, друзья!

    Сегодня 06:15
    4
    просмотров

    В Днепре и области отключат свет.

    Вчера 21:47
    14
    просмотров

    Новую фишинговую схему с петициями придумали мошенники.

    Вчера 21:24
    8
    просмотров

    В Днепропетровской области обнаружили кучу брошенных мертвых свиней.

    Вчера 20:47
    7
    просмотров

    Продолжается мобилизация в Украине на сегодняшний день, и Министерство обороны опубликовало информацию о том, что предусматривает законопроект №10449 о мобилизационных мероприятиях и военной подготовке.

    Вчера 20:10
    6
    просмотров

    АКЦИИ КОМПАНИЙ

    • KangooSport
      -10%

      Лето началось внезапно? Не готова? Не беда! Поправим, исправим!!!

    • TAL-MEDICAL
      Акция

      Консультация врача и УЗИ обследование

    • TAL-Medical
      15%

      Скидка на консультацию лучших специалистов!

    • Доступные врачи
      Акция!

      Специалисты с хорошим опытом работы по стоимости значительно ниже рыночной!

    Наверх