Днепр Инфо

У Дніпрі розповіли, як дивом врятували від ракет унікальні вітражі з пожежної частини біля Південмашу

Історія почалася ще у лютому місяці. Буквально за 10 днів до початку російського вторгення, на ОЛХ з’явилося оголошення, у якому продавали радянські вітражі з пожежної частини, яка знаходилася навпроти Південмашу. Про це ми писали тут. За них продавець хотів отримати 12 тисяч доларів.

І хоча в оголошенні було написано, що можливий торг, продавець слухавку не брав, розповідає КУСТ. Вітражами зацікавився дніпровський художник Данило Галкін, який з’ясував, що вони належали пожежній частині, яка була колись в підпорядкуванні Південмашу.

Буквально за день до початку вторгнення, громадська організація Данила «Придніпровський барвінок» ініціювала передачу вітражів до «Музею пожежної охорони» у Дніпрі. Демонтували їх 15 липня буквально перед ракетною атакою по Південмашу.

Таким чином, вдалося врятувати унікальні вітражі, адже їх би знесло вибуховою хвилею за лічені секунди. Відомо, що вітражі залишаться або у музеї, де їх додадуть до колекції робіт, присвяченій об’єктам промислового дизайну радянського періоду (вітражі з лікарень, військкоматів та пожежних частин теж будуть там представлені) або залишать у ГУ ДСНС нашої області.

Нагадаємо, внаслідок ракетної атаки по Південмашу загинуло 4 осіб, ще 16 отримали поранення. Наслідки удару ліквідовують і досі, комунальники продовжуть ремонтувати водогін, який було зруйновано ракетою.

Читайте також: 

Русский