Днепр Инфо

Не побудована теплиця та зруйнована арка: як 50 років тому виглядав Севастопольський парк у Дніпрі (ФОТО)

Була у парку і церква, називалась вона Лазарівською та вважалась зруйнованою, але декілька років тому археологам вдалось віднайти її рештки та могилу почесного громадянина міста, підприємця Олександра Поля, яка вважалась втраченою.

 У 1953 році кладовище хотіли прибрати та на його місці побудувати теплицю для овочів, але вирішили зробити меморіальний парк. На головній алеї встановили пам’ятники  і меморіал, та поруч з ними, фактично на могилах тисяч мешканців міста, звели дитячий кінотеатр, танцплощадку, дитяче містечко і навіть пивбар. У 1990-х роках гроші на догляд за парком не виділялись, дитяче містечко перестало існувати, бар закрився, залишились лише лавки для тих, хто прогулювався пішки по парку.

 

Серед «символів» парку була арка перед входом, та вона також зруйнувалась. Багато хто вважав, що її знесли, але це не так.

«Ніхто арку не зносив, вона рухнула сама, адже кожен день повз неї проїздило дуже багато  трамваїв. Можна сказати, що через це тремтіла земля та розхитувала арку. Під час падіння в будинках навпроти повилітали вікна», — згадує мешканець вулиці Севастопольський у Дніпрі Дмитро Москаленко.

В середині 1990-х парк намагались реанімувати, почали щось будувати, знову відкрився бар, але під час робіт будівельники натрапили на гроби та кістки. Мешканці прилеглих територій почали виходити на мітинги проти забудови, тож роботи були зупинені.

Наприкінці минулого року розпочалась реконструкція парку. Нині він закритий, пройти там неможливо. Після капітального ремонту планується, що у зеленій зоні буде де відпочити, зайнятись спортом, а також буде історико-меморіальна ділянка, де розмістять фігури людей, які залишили слід в історії міста.

 фото: група «История в фотографиях. Екатеринослав-Днепропетровск»

Читайте також:

Русский