Днепр Инфо

Нацбанк змінив курс до 36,6 грн за долар та ввів нові обмеження

Рішення ухвалили «з огляду на зміну фундаментальних характеристик економіки України під час війни та зміцнення долара до інших валют», йдеться у заяві НБУ.

Такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни, — повідомляє Нацбанк.

НБУ додає, що новий курс стає «якорем для економіки та додасть їй стійкості в умовах невизначеності», збільшить приплив і відповідно продаж валютної виручки експортерами, мінімізує спекулятивну складову поведінки учасників ринку та дасть змогу стабілізувати курсові очікування.

Також з 21 липня НБУ дозволяє банкам продавати безготівкову валюту громадянам із подальшим розміщенням на депозит на строк від трьох календарних місяців без права дострокового розірвання у межах щомісячного ліміту в еквіваленті 50 тис. грн. Це створить альтернативу вкладенню коштів у готівкову валюту, що зменшить попит на неї та тиск на обмінний курс у готівковому сегменті валютного ринку, прогнозують в НБУ.

Крім того, НБУ ввів нові валютні обмеження, щоб зменшити витрати міжнародних резервів на «непріоритетні у воєнний час напрями».

Так, із 21 липня:

Читайте також:

Русский