Днепр Инфо

«Китайська стіна» та дім-пластелин: як виглядають незвичні напівкруглі будинки у Дніпрі (ФОТО)

Один з таких будинків знаходиться на центральному проспекті міста. Його побудували більше 70 років тому. Цікаво, що звели дім за 120 днів. Будівельники працювали без відпочинку у декілька змін. Так, коли закінчували перший поверх – після встановлення перекриттів одна бригада робітників йшла будувати другий, інша – встановлювала вікна, проводила світло, в той час як ще одна бригада працювала над зовнішнім фасадом.  В експлуатацію 6 поверховий будинок здали у 1951 році. Довжина його – майже цілий квартал. На той час це був один з найкращих будинків міста. Тут були ванні кімнати, по трубам бігла гаряча вода, а в кожній квартирі був мусоропровід на кухні. А «вигнутим» будинок став тому що  повторював вигин центрального проспекту, який на цій ділянці відклоняється від прямої  лінії на 20 градусів.

Ще один «кривий» будинок знаходиться на житловому масиві Перемога. За його довжину та незвичну форму дім називають «Китайською стіною». Звели його за два роки, роботи тривали з 1972 по 1974 роки. Довжина будинку – більше 800 метрів. Він огинає півколом один з проспектів міста і нараховує 36 під’їздів або більше 1200 квартир. Його незвична форма пояснюється особливостями місцевості.

Серед трійки найнезвичніших за формою будинків у Дніпрі «бронза» дісталась не житловому, а навчальному «дому». Знаходиться будинок у студентському містечку одного з вузів міста.  Будівля півкільцем «вміщує» в собі одразу чотири навчальні корпуси. Довжина будівлі понад 200 метрів. Висота – 4 поверхи. В кожному – декілька десятків аудиторій, а знання тут отримують фізики, біологи, математики, хіміки. За задумом архітектора, будівля повинна була з’єднуватись з Палацом спорту та Науковою бібліотекою, однак задуманий проєкт був реалізован не до кінця.

Читайте також:

Русский